Madame Tussauds i London

Madame Tussauds är ett vaxkabinett med huvudkontor i London som har anor från 1770-talet. Vaxkabinetten visar vaxdockor av historiska och kungliga figurer, filmstjärnor, sportstjärnor och kända mördare.

Nya kända personer läggs till hela tiden och numera har man mer än 400 dockor i sin utställning. Exempel på personer som finns avbildade är: Prinsessan Diana, prins Charles, Brad Pitt, Angelina Jolie, Arnold Schwarzenegger, Marilyn Monroe, Mohammed Ali, Tiger Woods, William Shakespeare, Albert Einstein och många, många fler.

Köerna utanför Madame Tussauds brukar ofta ringla sig väldigt långa, därför kan det vara all idé att boka biljetter i förväg då det oftast blir både billigare och smidigare.
Här kan du boka biljetter >>

Dess nuvarande placering (i hörnet av Allsop Place och Marylebone Road, i den norra delen av centrala London) har de haft sedan 1884 och ses som en av de främsta turistattraktionerna i London. Madame Tussauds har även filialer i bland annat Amsterdam, Berlin, Hong Kong, Hollywood, Las Vegas och New York.

Namnet på vaxkabinetten kommer från Marie Tussaud som föddes 1761. Maries moder arbetade som hushållerska åt läkaren Philippe Curtius som använde sig av vaxfigurer för att illustrera anatomi. Curtius lärde Marie konsten att skapa vaxfigurer och han startade även ett vaxkabinett i Paris.

1794 dog Curtius och efterlämnade sin vaxsamling till Marie (som senare gifte sig med Francois Tussaud). I början på 1800-talet flyttde de till London och satte upp sin första utställning av vaxfigurer av berömda personer.

Madame Tussauds har i regel öppet dagligen mellan kl 9 - 18 under högsäsong.

Hotell nära Madame Tussauds >>