Fotboll i London

Många svenskar som turistar i London passar på att gå på en fotbollsmatch i fotbollens hemland. Engelsk fotboll har alltid varit populär som TV-underhållning i Sverige och många svenskar är uppväxta med denna fotbollstradition.

Fotbollen är en djupt rotad kultur i England och deras bästa klubblag tillhör alltid de bästa i Europa. De flesta britter är fanatiska fotbollsfantaster och arenorna är ofta utsålda veckor i förväg. Därför är det oftast ett måste att köpa biljett i förväg om man vill gå på fotboll i London.

Barclays Premier League är Englands högsta liga inom fotboll. Ligan är världens mest bevakade liga och Premier League matcherna sänds direkt i flera länder i världen. Varje lag i ligan spelar 38 matcher per säsong, vilket totalt blir 380 matcher i hela ligan.

Säkerheten kring den engelska fotbollen har stärkts rejält under senare år och det är sällan som det uppstår stök eller bråk i samband med matcher numera, vilket gör det betydligt gästvänligare för oss turister.

Lördagseftermiddagar har ofta varit den huvudsakliga speltiden för fotbollen i England med traditionell uppladdning med pubsamlingar innan match. På senare tid har dock TV-avtal gjort att matchdagarna spridits ut på fler tider och dagar under veckan. Så oavsett vilka veckodagar du befinner dig i staden så kan det finnas möjlighet att uppleva en fotbollsmatch på plats i London.

London har ett flertal klubblag som spelar i Premier League (högsta ligan i England) och biljettpriserna och tillgängligheten varierar mellan de olika klubbarna. Biljettpriserna är väsentligt mycket högre i England än i Sverige. Arenorna ligger inte centralt i London utan det krävs en tur i tunnelbana eller buss för att transportera sig till dessa.

Arsenal byggde en ny arena, Emirates Stadium, som stod klar under år 2006. Arenan tar 60 356 åskådare och kostade nära 5 miljarder kronor att bygga. Det går att besöka denna arena och ta en rundtur i de innersta delarna och få uppleva bland annat omklädningsrummet samt gå i spelartunneln. Det går att förköpa biljetter till rundtur i Emirates Stadium här.

De största och mest kända fotbollsklubbarna i London är:
Arsenal - http://www.arsenal.com/home
Chelsea - http://www.chelseafc.com/
Tottenham - http://www.tottenhamhotspur.com/
Fulham - http://www.fulhamfc.com/home.aspx
West Ham - https://www.whufc.com/

Det går även att besöka Englands nationalarena för fotboll, Wembley, genom en guidad rundtur på arenan .