Big Ben i London

Big Ben, berömt klocktorn i London
Big Ben är smeknamnet på den berömda slagklockan i Westminsterpalatsets norra klocktorn i London och refererar till klockan och även själva klocktornet. Vissa tror att detta namnet är felaktigt och det finns flera olika teorier om namnets ursprung, men Big Ben är ändå det vanligast använda namnet för klockan.

Klocktornet är med sina 96,3 meter det tredje största fristående klocktornet i världen. Klockan blev färdiggjuten 1858 och togs i bruk 1859 och under 2009 firades dess 150-årsjubileum. Urtavlorna, som är 7 meter i diameter, befinner sig 55 meter över marken och tornet vilar på ett kvadratiskt betongfundament som är 15 meter brett och 3 meter djupt.

I tornet finns fem stycken slagklockor och den största av dem hänger i mitten och kallas officiellt för Great Bell men kallas för Big Ben. Great Bell väger nästan 14 ton och hänger 61 meter ovan marknivå. Hammaren som slår på klockan väger över 200 kg.

Klocktornet har blivit en av de mest kända symbolerna för London och England.

Trots att tornet är en av världens mest berömda turistattraktioner är det inte tillåtet för turister att gå in i tornet, engelska medborgare kan däremot arrangera privata turer med medlemmar ur parlamentet. Med tanke på att det inte finns någon hiss i tornet utan endast en trappa med 334 trappsteg kanske det bara är skönt att ett besök invändigt inte är tillåtet!

Hotell nära Big Ben >>